Παρότι είναι μια από τις πιο νέες ομάδες στο NFL, οι Baltimore Ravens έχουν ίσως τα μεγαλύτερα rivalries εντός της AFC North, αλλά και εκτός. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1996 με ένα σχετικά παράδοξο τρόπο, παίρνοντας μεν τους παίκτες και το διοικητικό προσωπικό των Browns στην Βαλτιμόρη, αλλά αφήνοντας πίσω το όνομα και τα ρεκόρ της ομάδας του Cleveland. Στον σύντομο βίο της η ομάδα είναι σαφώς από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της λίγκας με 10 συμμετοχές στα playoffs, δύο κατακτήσεις Superbowl και 15 συνολικά playoff νίκες

Το όνομα “Ravens” αποτελεί φόρο τιμής στον Edgar Allan Poe και το ποίημα του “The Raven”, ενώ η έδρα της ομάδας είναι το M&T Bank Stadium στο Maryland. Η ιστορικότερη φιγούρα της ιστορίας των Ravens είναι ο Ozzie Newsome, πρώην Tight End που έγινε General Manager της ομάδας και αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα της επιτυχίας τους όλα αυτά τα χρόνια.

 

Σε επίπεδο παικτών η πρόσφατη ιστορία των Ravens έχει ταυτιστεί με ονόματα όπως οι Ray Lewis, Terrell Suggs, Ed Reed και Joe Flacco. Η ομάδα του 2000 κατέκτησε το Superbowl στην 5η μόλις χρονιά του franchise βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στην άμυνα. Σε 4 playoff αγώνες δέχτηκαν συνολικά 23 πόντους (3, 10, 3 και 7 στο Superbowl) και έγιναν μόλις η τρίτη ομάδα που φτάνει ως το τέλος ξεκινώντας ως wild card. Το 2012 ήρθε η δεύτερη κατάκτηση, αυτή τη φορά βασισμένη στην super saiyan μεταμόρφωση του Joe Flacco. Ο QB των Ravens σκόραρε 11 touchdowns, χωρίς ούτε ένα interception, στα playoffs και δικαίως ανακηρύχθηκε Superbowl MVP.

 

Η κορυφαία αντιπαλότητα για τους Ravens ακούει στο όνομα Pittsburgh Steelers. Οι δύο ομάδες αγωνίζονται με παρόμοιο physical τρόπο και οι μεταξύ τους αγώνες κρίνονται συνήθως στο νήμα με πολύ μικρή διαφορά. Αλλά οι αντιπαλότητες δεν τελειώνουν εδώ εντός του division. Οι μεν Browns έχουν προηγούμενα με τους Ravens αφού παραλίγο να χάσουν το franchise τους το 1996 και αντίστοιχα οι οπαδοί της Βαλτιμόρης δεν ξεχνούν την ομάδα των Baltimore Colts που έφυγε “νύχτα” το 1984 για την Ινδιανάπολη. Σε βαθμό που τόσο ο ηλεκτρονικός πίνακας του γηπέδου, αλλά και οι sportcasters να αρνούνται μέχρι και σήμερα να αναγνωρίσουν τους Colts με το πλήρες όνομα τους (συνήθως αναφέρονται απλά ως “Away Team”).