Πολλοί ίσως να μην το θυμούνται, αλλά οι Kansas City Chiefs είχαν κάποτε, διαφορετική ονομασία. Η ομάδα που έχει συνδέσει την ιστορία της με την επιβλητική πόλη του Missouri, ιδρύθηκε το 1960, υπό την ονομασία Dallas Texans (ουδεμία σχέση με τους Dallas Cowboys η τους Houston Texans), προτού αποφασίσουν το 1963 να μετακομίσουν στο Kansas City και να πάρουν την τωρινή τους ονομασία. Στην American Football League, οι Chiefs κυριάρχησαν, την δεκαετία του 60, κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο (1962, 1966, 1969), ενώ αποτελούν την πρώτη εκπρόσωπο του AFL, στο Super Bowl (1967), στο οποίο έχασαν από τους Green Bay Packers. Αποτελούν επίσης την δεύτερη ομάδα του πρώην AFL, μετά τους New York Jets, οι οποίοι κατέκτησαν το βαρύτιμο Lombardy Trophy, στο Super Bowl IV, όταν και νίκησαν τους Minnesota Vikings. Αυτό είναι και το μοναδικό Super Bowl, το οποίο έχουν κατακτήσει τα “Αφεντικά” του Κάνσας. 

 

Η ομάδα ιδρύθηκε από την οικογένεια Hunt, με τον Clark Hunt να αποτελεί τον τωρινό της ιδιοκτήτη και την εμπορική της αξία, την σήμερον ημέρα να ξεπερνάει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 1963, ο τότε ιδιοκτήτης Lamar Hunt, αποφάσισε να πάρει την ομάδα από το Dallas, λόγω του ότι η τοπική κοινωνία και ο τοπικός τύπος, προωθούσε μόνο το όνομα των νεοφερμένων στην αντίπαλη λίγκα, αυτή του NFL, τους Dallas Cowboys. Με αυτά και με αυτά εγκατέστησε τους Chiefs στο Kansas City, κίνηση η οποία βαφτίστηκε με επιτυχία, καθώς όπως τονίσαμε οι Chiefs σάρωσαν τους τίτλους τότε, υπό την αγωνιστική ηγεσία του ταλαντούχου QB, Len Dawson. Ο Lamar Hunt αποτέλεσε τον ισχυρότερο ίσως παράγοντα στην ένωση του AFL με το NFL και την δημιουργία του σε αυτό που απολαμβάνουμε την σήμερον ημέρα. Το 1972 ο ίδιος εγκαινίασε το νεόδμητο τότε γήπεδο της ομάδας, το Arrow Head και έκτοτε οι οπαδοί των Chiefs έχουν την φήμη των πιο φωνακλάδων οπαδών στο American Football. 

 

Από τους Chiefs έχουν περάσει παίκτες θρύλοι του σπορ, όπως ο προαναφερθείσας Len Dawson, ο kicker Nick Lowery, ο οποίος μέχρι και σήμερα θεωρείται ο πιο εύστοχος kicker στην ιστορία του αθλήματος, οι τρομεροί αμυντικοί, LB Derrick Thomas και DE Neil Smith, οι οποίοι έφτιαχναν το αξεπέραστο τοίχος της άμυνας των Chiefs την περίοδο 1988 - 1994. Αυτό που θα ήθελαν σίγουρα να διαγράψουν από την ιστορία του, είναι η επιλογή του QB Todd Blackledge, στο draft του 1983, αντί του μεγάλου Dan Marino. Ο Blackledge δεν κατάφερε ποτέ να παίξει στο NFL, την ίδια στιγμή που ο Marino μεσουρανούσε με την φανέλα των Dolphins. Υπό την καθοδήγηση των τρομερών βετεράνων, QB Joe Montana και RB Marcus Allen, οι Chiefs μέτρησαν την μοναδική τους παρουσία σε AFC Championship game, το 1995. Στην σύγχρονη ιστορία της ομάδας, έχουν περάσει μεγάλοι παίκτες, όπως ο τεράστιος TE Tony Gonzalez (1997 - 2008), o RB Priest Holmes και ο WR Dwayne Bowe. Την σήμερον ημέρα, υπό τις προπονητικές οδηγίες του Andy Reid, οι Chiefs προσπαθούν στην δύσκολη AFC West, απέναντι σε Broncos, Raiders και Chargers να εδραιώσουν την πρόσφατη κυριαρχία τους (divisional champions 2015, 2016). Δύσκολο να τα καταφέρουν καθώς και οι ανταγωνιστές τους, είναι πολύ καλοί.