Οι Steelers είναι το γηραιότερο franchise στην περιφέρεια της AFC και ίσως το πιο επιτυχημένο στην Superbowl era. Με 6 κατακτήσεις του Lombardi Trophy σε 8 συνολικά συμμετοχές σε Superbowl η ομάδα του Pittsburgh βρίσκεται στην κορυφή της αντίστοιχης λίστας. Το αρχικό όνομα της ομάδας ήταν Pittsburgh Pirates, το οποίο άλλαξε σε Steelers από το 1940 και μετά.

Η σημερινή έδρα των Steelers είναι το χωρητικότητας 68400 θέσεων Heinz Field στην περιοχή North Shore του Pittsburgh. Η ομάδα αγωνίζεται στην AFC North μαζί με τους Baltimore Ravens, Cincinnati Bengals και Cleveland Browns και αποτελεί τα τελευταία χρόνια το φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης.

Μια από τις ιστορικά μεγαλύτερες δυναστείες του NFL χτίστηκε την δεκαετία του 70 από τον τότε προπονητή Chuck Noll. Το ταλέντο του Noll ήταν στο να επιλέγει τους κατάλληλους παίκτες στο Draft και κάνοντας αρχή το 1970 επέλεξε τους Joe Greene (1969), Terry Bradshaw (1970), Mel Blount (1970), Jack Ham (1971), Franco Harris (1972), ενώ ολοκλήρωσε το αριστούργημά του στο Draft του 1974 επιλέγοντας 4 μελλοντικούς Hall of Famers σε μια και μόνο χρονιά (Lynn Swann, Jack Lambert, John Stallworth και Mike Webster). Με αυτό τον κορμό οι Steelers κατέκτησαν 4 Superbowls (1974, 1975, 1978, 1979) ενώ παράλληλα δημιούργησαν το μύθο της Steel Curtain, αφιερωμένο ειδικά στην ικανότητα της defensive line εκείνων των χρόνων.

Όταν το 1992 ο Chuck Noll αποσύρθηκε από το NFL, τη θέση του πήρε ο Bill Cowher. Σε 15 χρόνια που ήταν στο τιμόνι της ομάδας ο Cowher οδήγησε τους Steelers στα playoffs 10 φορές και κατέκτησε το Superbowl με τον νεαρό τότε Ben Roethlisberger να εκτελεί χρέη Quarterback, το 2005.

Η σύγχρονη ιστορία των Steelers είναι ταυτισμένη με τον coach Mike Tomlin που πήρε τα ηνία από τον Bill Cowher το 2007. Ο Tomlin δεν έχει μέχρι σήμερα χρονιά με αρνητικό ρεκόρ, ενώ το 2008 κατέκτησε το Lombardi Trophy όντας μόλις 36 ετών (ο νεότερος head coach στην ιστορία που το καταφέρνει). Οι Steelers έτσι θα έφταναν στον αριθμό ρεκόρ των 6 κατακτήσεων, ενώ το 2011 θα έφταναν και παλι στο Superbowl, αυτή τη φορά όμως θα υπέκυπταν στις ορέξεις των Green Bay Packers και του Aaron Rodgers.

Άξια αναφοράς είναι επίσης η παρουσία των “Killer B’s” στην ομάδα τα τελευταία χρόνια. Η τριάδα που αποτελείται από τους Big Ben Roethlisberger, Antonio Brown και Le’veon Bell είναι ίσως η καλύτερη τριάδα QB,WR,RB που έχει παίξει ταυτόχρονα σε ομάδα του NFL αφού και οι τρεις είναι ταλέντα που συναντά κανείς πολύ σπάνια.

Όσο αναφορά τις αντιπαλότητες με άλλες ομάδες, την κορυφή καταλαμβάνουν σχετικά εύκολα οι Ravens με τους περισσότερους μεταξύ τους αγώνες να κρίνονται οριακά. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ιδιαίτερο πάθος και στα παιχνίδια με τους Bengals, με την κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο και να έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς (2015 wild card playoff game).