Οι Seattle Seahawks ιδρύθηκαν το 1976 και ήταν η μία από τις δύο expansion teams που εισήχθησαν στο πρωτάθλημα την ίδια χρονιά (η δεύτερη ήταν οι Tampa Bay Buccaneers). Είναι η μόνη ομάδα που εδρεύει στις βορειοδυτικές ακτές των Ηνωμένων πολιτειών, η μοναδική που έχει αλλάξει δύο φορές περιφέρεια και έχει πάει και στις δύο στον τελικό καθώς και η μόνη expansion team από τη χρονιά της ένωσης NFL – AFL, που έχει πάει δύο συνεχόμενες φορές στο Superbowl.

Η πρώτη επταετία της ύπαρξής τους, υπό τις οδηγίες του HC Jack Patera, συνοδεύτηκε από όλα τα φαινόμενα παθογένειας που συνήθως παρουσιάζουν οι expansion teams. Οι Seahawks ήταν μια ομάδα με τραγική άμυνα, απειρία και επιπολαιότητα σε κρίσιμες στιγμές, με μοναδικό φωτεινό σημείο την εκρηκτική τους επίθεση, αποτελούμενη από τον QB Jim Zorn, τον RB Sherman Smith και φυσικά τον Hall of Famer WR Steve Largent, έναν από τους καλύτερους και παραγωγικότερους wide receivers όλων των εποχών.

Όσο διασκεδαστική κι αν ήταν η επίθεση, οι Seahawks απείχαν σταθερά από την post season κι έτσι το 1983 προσελήφθη ο HC Chuck Knox με σκοπό να βοηθήσει την ομάδα να φτάσει σε αυτό το στόχο. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα θετικά καθώς, με νέο QB τον Dave Krieg, RB τον Curt Warner, τον Largent σταθερά αποτελεσματικό και την άμυνα να ξεφεύγει από τον πάτο της λίγκας, οι Seahawks έφτασαν το 1983 στον τελικό της AFC, γνωρίζοντας την ήττα από τους Oakland Raiders με 14-30. Μέχρι και το 1988 πέρασαν άλλες τρεις φορές στα playoffs (’84-’87-’88), δίχως ποτέ να ξεπεράσουν το divisional round.

Οι δέκα σεζόν που ακολούθησαν βρήκαν τους Seahawks μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας να μη μπορούν να ξεκολλήσουν από τον πάτο της division τους, ώσπου το 1989 αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία τους ο, πολύπειρος και πρωταθλητής το ‘96 με τους Green Bay Packers, HC Mike Holmgren, οδηγώντας τους στην πρώτη του κιόλας σεζόν, στο Wild Card Game της AFC, όπου γνώρισαν την ήττα με 17-20 από τους Miami Dolphins. Τα επόμενα τρία χρόνια δεν ήταν τόσο ρόδινα αλλά από το 2003 μέχρι και το 2007, έχοντας επιστρέψει στην NFC και σταθεροποιώντας έναν επιθετικό κορμό με τους QB Matt Hasselbeck, RB Shaun Alexander και WRs Darrell Jackson και Bobby Engram, η ομάδα του Seattle κέρδισε 4 σερί φορές την NFC West (‘04–‘08),  έφτασε πέντε φορές στα playoffs και μία στο Superbowl (‘05) όπου ηττήθηκε εύκολα από τους Pittsburgh Steelers με 10-21.

Ο Holmgren έμεινε άλλη μία χρονιά και μετά από μία σεζόν με head coach τον Jim Mora, η διοίκηση των Seahawks ανέθεσε την τεχνική ηγεσία στον πρώην προπονητή των Trojans του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, Pete Carroll. Η αμυντικογενής προσέγγιση του Carroll άλλαξε άρδην τη φιλοσοφία της ομάδας και γέννησε τη ‘Legion of Boom’, τη σκληρή secondary των Seahawks με βασικά μέλη τον CB Richard Sherman, τον FS Earl Thomas και τον SF Cam Chancellor, αναδεικνύοντας την άμυνα των Seahawks σε κορυφαία στο πρωτάθλημα. Η απόκτηση του RB Marshawn ‘Beast Mode’ Lynch, σε συνδυασμό με την επιλογή στο 3ο γύρο του draft toυ 2012 του QB Russell Wilson οδήγησαν τους Seahawks σε πέντε σερί συμμετοχές στα playoffs, μία κατάκτηση Superbowl το 2013, όπου διέσυραν την κορυφαία επίθεση των Denver Broncos του QB Peyton Manning (43-8), και μία γυάρδα μακριά από το repeat τη επόμενη χρονιά, όταν και έχασαν από τους New England Patriots με 24-28. Η απόφαση του Pete Carroll να μη δώσει τη μπάλα στον Lynch αλλά να επιλέξει ένα pass play για τον Wilson θεωρείται μία από τις χειρότερες όλων των εποχών και, για πολλούς, «στοιχειώνει» ακόμα τη ομάδα των Seahawks που, στις δύο επόμενες συμμετοχές της στην post season (’15-’16), δεν έχει περάσει το divisional round.